Proiectare

Procesul de proiectare

Procesul de proiectare este unul complex si include structuri de rezistenta, toate proiectele de instalatii, proiecte tehnice, detalii de executie, anteproiect. In cazul in care clientul solicita ca aceste aspecte sa nu fie incluse, pretul scade.

Punctul de plecare

Punctul de plecare in constructia unei case este proiectul. Calcularea pretului proiectului este reglementata de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, in raport cu valoarea investitei rezultata din dimensiunea casei. O alternativa mai avantajoasa ca si pret ar fi aceea a bancii de proiecte. Sunt proiecte tip pe care firma de arhitectura le-a conceput o data si construit mai multe case urmandu-le. Mai trebuie luata in considerare doar recalcularea fundatiei, in functie de studiul geotehnic.

Ce luam in calcul in construirea unei case?

Desi unul din reperele principale pe care le luam in calcul cand ne planuim construirea unei case este cel financiar, trebuie sa ne gandim ca aceasta este un proiect pe termen lung. In consecinta, trebuie sa consideram atent toate aspectele locuirii acolo. Astfel, cel mai bun termen de comparatie este actuala locuinta si toate neajunsurile cu care ne-am confruntat in aceasta. De cele mai multe ori avem bataie de cap cu spatial de depozitare.

Discuta cu proiectantul

Actualmente exista tendinta de a ne dori case cu spatiu mai mult decat necesar, ca urmare a locuirii la bloc. Trebuie totusi sa ne gandim ca va fi nevoie sa si intretinem acea casa. De obicei, se ia in calcul un living, 2-3 camere, o bucatarie, doua bai si spatiul in care se ia masa. In functie de frecventa cu care primim oaspeti, trebuie sa reflectam si la necesitatea unui spatiu suplimentar pentru acestia. In mod cert, inainte de a discuta cu proiectantul, trebuie sa ne ganditim de mai multe ori la ce avem nevoie si ce nu.